În contextul răspândirii alarmante a noului tip de coronavirus pe întreaga planetă, fiecare dintre noi joacă un rol important. De aceea adoptarea unei conduite sociale responsabile este esențială nu doar în familie și la locul de muncă, ci și în cartierul în care locuim. 

Din lipsa unei informări corecte, uneori nu procedăm așa cum trebuie în ceea ce privește prevenția, iar obiceiurile zilnice ne pot pune în pericol starea de bine a organismului. Din păcate, acum nu mai este vorba doar despre propria persoană, ci și despre familie, colegi și vecini. 


În această perioadă este vital să ținem cont de îndrumările de specialitate. Experții recomandă o serie de măsuri de protecție pe care să le punem în practică pentru a avea grijă de sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, mici sau mari. Vă prezentăm, în continuare, o serie de măsuri de protecție pe care să le urmați oriunde ați fi, indiferent de locație, pentru a preveni infecția cu coronavirus.


1. Fiți foarte atenți la igienă!

Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de către autorități în repetate rânduri. DSU (Departamentul pentru situații de urgență) recomandă să vă spălați pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Este indicat să folosiți prosoape de hârtie pentru a vă șterge după aceea. În cazul în care nu vă puteți spăla cu apă și săpun, folosiți geluri dezinfectante. Dacă nu aveți mâinile igienizate, nu vă atingeți ochii, nasul sau gura. 


De fiecare dată când strănutați sau tușiți, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, apoi arunca-ți-l la coșul de gunoi. Dezinfectați frecvent suprafețele de acasă cu produse pe bază de alcool sau clor, insistând pe cele cu care intrați mai des în contact. 

Aerisiți de mai multe ori pe zi camerele, mai ales dacă petreceți mult timp în ele. Nu beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.


2. Limitați, pe cât puteți, contactul apropiat cu alte persoane

Specialiștii recomandă evitarea gesturilor tandre cu persoane care nu fac parte din familia restrânsă, așa cum sunt strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. De altfel, nu ar trebui să faceți aceste gesturi nici cu cei din familie până când nu vă igienizați corect mâinile. 


3. Evitați să atingeți suprafețele care sunt atinse în mod frecvent în cartier

Balustradele, clanțele, mânerele și butoanele de lift sau de acces în scară se numără printre cele mai atinse din cartier. Este indicat să evitați contactul direct, fără mănuși. Cum este aproape imposibil în unele cazuri să respectați această regulă, folosiți totuși un servețel de unică folosință pentru a le atinge.


4. Feriți copiii de locurile de joacă aglomerate

Locurile de joacă aglomerate din cartier pot reprezenta o sursă de infecție, mai ales dacă nu se ocupă nimeni de igienizarea lor. Prin urmare, în această perioadă, cât sunt închise școlile și grădinițele, este indicat să găsiți alte activități pentru petrecerea timpului liber alături de copii. Încercați să le umpleți timpul petrecut în casă cu activități educative, care să le mențină atenția vie, iar atunci când ieșiți afară evitați mall-urile. Plimbările în aer liber sunt recomandate atât timp cât sunt evitate spațiile aglomerate. Nu uitați, aerul în apropierea pădurii este mult mai curat, așa că, fără grijă, puteți petreceți timp pe terasă; mai ales persoanele în etate. 


5. Fiți atenți la grupurile cu care interacționează copiii

În această perioadă, feriți copiii de grupuri (adulți sau prichindei), și se orice persoană care prezintă simptome de răceală ori gripă. Evitați chiar și contactul cu rude sau apropiați, mai ales dacă știți că au fost recent plecați într-o țară străină, ce prezintă risc de contaminare. Avem impresia că nu ni se poate întâmpla nouă sau celor apropiați, dar cel mai bine este să prevenim. Și cum altfel, dacă nu ascultând sfaturile autorităților? 


6. Evitați să faceți invitații la domiciliu 

Dacă sunteți o fire sociabilă și vă place să aveți deseori musafiri, în următoarea perioadă va trebui să faceți o selecție mai atentă în acest sens. Spre exemplu, nu faceți invitații unor prieteni, vecini ori rude despre care știți că au fost plecați în străinătate sau ar fi putut interacționa cu cineva care a călătorit. Este indicat să așteptați măcar 14 zile de la întoarcerea acestora până să intrați în contact direct cu aceste persoane.

De asemenea, nu mergeți în vizită la vecini aflați în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. Dacă vreți să îi ajutați în această situație, faceți pentru ei cumpărăturile necesare și lăsați-le la ușă fără să intrați în contact direct cu ei.


7. Evitați să plecați din țară în această perioadă

Dacă sunteți nevoiți să faceți o călătorie în afara țării, luați în calcul faptul că la întoarcere autoritățile v-ar putea impune să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia. Înainte se făceau aceste recomandări doar pentru zonele roșii/galbene, însă recent au fost descoperite persoane care s-au îmbolnăvit în țări și orașe care nu erau pe listele cu risc mare. Prin urmare, autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile este un gest de responsabilitate din partea voastră.


8. Optați pentru munca de acasă 

Dacă vă permite activitatea și angajatorul, nu stați pe gânduri înainte să optați pentru tele-muncă. Veți fi mult mai în siguranță în propriul cămin, alături de cei dragi. În plus, veți fi și mai productiv din confortul locuinței fiindcă veți avea parte de intimitate și veți evita drumurile lungi și obositoare spre locul de muncă. Găsiți un loc retras în care să vă puteți concentra și petreceți pauzele cu activități plăcute, în confortul propriului cămin. 


9. Evitați să ieșiți la cumpărături în magazinele aglomerate

Magazinele aglomerate din cartier reprezintă încă un factor de risc care poate conduce la răspândirea coronavirusului, așa că ar trebui să le evitați. Optați pentru comenzile online și limitați folosirea bancnotelor și a monedelor. DSU atrage atenția asupra faptului că transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane. 


10. Purtați mască de protecție dacă prezentați semne de boală 

Masca de protecție/chirurgicală îi protejează pe cei din jur, în cazul în care aveți simptome de gripă sau de răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Această mască trebuie aranjată corespunzător, astfel încât să vă acopere complet nasul și gura.


Vă rugăm să țineți cont de aceste reguli de conduită socială fiindcă, în contextul coronavirusului, nu mai sunteți responsabili doar de sănătatea voastră și a familiei, ci și de cea a persoanelor cu care intrați în contact. 


Până la acest moment (20.03), în cartier au fost luate măsurile necesare, coordonate de către administrațiile de proprietati, firma de administrare, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1: dezinfectarea intrărilor în bloc, a suprafețelor atinse des (interfon, balustrate, lift), dezinfectarea locurilor de joacă, curățarea trotuarelor, dezinfectarea scărilor blocurilor, urmând să se efectueze și dezinfectarea zonelor exterioare. 


Avem încredere că va fi bine. Greenfield stă acasă!